Friday, 23 March 2012

marikh dan venus:)

Mengapa Marikh dan Venus (Zuhrah)?
Bercakap tentang persoalan perbezaan dan persamaan gender merupakan suatu perkara yang akhirnya tidak membawa kita kepada noktah kesimpulannya, bercakap tentang ini ibarat kita mengekori dua titik yang saling bergerak sentiasa menjauhi antara satu sama lain.Ianya bukan tidak boleh bertemu, tetapi amat jarang sekali!
Muslimat, tetaplah pada paksi Venus mu! Sesungguhnya planet planet seperti Marikh dan Venus itu telah tetap aturan dan peredarannya.Telah cantik Allah ciptakan letak duduk, masa dan mempunyai aturan peredaran pada paksi masing masing.Namun ia hanya akan menjadi masalah apabila Venus cuba beredar lebih cepat pada paksinya dan berputar lebih laju daripada yang telah di tetapkan, melawan sunnatullah yang telah di tetapkan, akhirnya karenahnya itu memakan dirinya sendiri, sehingga tergelincir dari paksi asalnya.Sedangkan seorang muslimat itu sunnatullahnya telah Allah ciptakan dengan penuh kesopanan, lemah lembut dan beradab, atau orang Kelantan katakan sebagai penuh dengan tama’niinah; seseorang itu andai berlemah lembut, beradab, namun apabila seseorang muslimah itu lari daripada sifat sifat kelembutan, sifat saling menghormati atau dengan sifat  yang bukan sepatutnya ada bagi seseorang yang bergelar perempuan, tapi wajib ada, bagi seorang muslimah atau perempuan itu, bermakna dia telah lari daripada paksi atau pun melanggar sunnatullah yang telah ditetapkan Allah.

ya allah,tetapkanlah aku pada paksiku.AMIN.

Friday, 9 March 2012

BERTUDUNG

ASSALAMUALAIKUM KORANG:)

kali ni aku nak update about diri aku yang jahil ni.weh,dah lama rasanya rambut aku ni jadi tontonan kan,dah lama rasanya rambut dilihat oleh lelaki bukan muhrim aku.dah lama rambut aku tak dilindungikan..dilindungi pon time pergi kolej,pergi kendurri,raya or even penting sahaja.
YA ALLAH,mungkin kah ini hidayah?sejak dua menjak ni,hati aku terbukak nak pakai tudung.semakin meluap2 nak pakai tudung.bukan semata feshen or apa.sebabnye aku malu dah tunjuk rambut aku yang buruk nih..aku malu dengan diri aku,aku malu nak tayang kaki tangan aku nie dekat orang2.malu sangat!kadang2 aku termenung,sampai bila aku nak jadi macam ni.dunia semakin jahil..petanda kiamat pon dah bnyak..hmm world coming out.
but sebelom tu,aku mesti istiqamah kan?kalau sekejap pakai,sekejap tak,tak guna juga..one more i need a support to wearing a hijab:)one more,mulut aku ni jahat tau!so aku nak ubah diri aku,sapa lagi yang nak ubah diri aku,kalau bukan diri aku sendiri.
ya allah,i wish to you,tolonglah hambaMU ni yang jahil,bawaklah hambaMU ini ke jalan yang di redhai,bawaklah hambamu ini ke Jalan yang lurus dan diberkati YA ALLAH.bantulah hambamu ini dalam setiap perubahan yang dilakukan.AMIN YA RABBALAMIN.

Thursday, 8 March 2012

PEOPLE

ASSALAMUALAIKUM,huh! mengeluh!kenapa?sikap manusia dan diri aku buat aku mengeluh.oke..sometimes i think,kenapa dalm diri manusia itu wujud perasaan benci,cinta,kasih dan sayang,iri hati,cemburu,?why laa kan..aku cuma hanya mampu tertanya2 sahaja,tapi jawapannya hanya PENCIPTA aku yang tahu,semua itu kekuasaan ALLAH kan,ALLAH yang wujudkan perassan itu kan..ALLAH yang cipta semua perasaan tu termasuk laa apa yang di sekeliling kite.oke motif aku membebel semua nih,sebab aku meluat dengan segelintir manusia yang hanya tahu nak persalahkan orang,yang hanya tahu nak tuding cari dekat orang.watepakk laa kan?kalau nak salahkan orang tu biar laa kena tempatnye kan?kalau tak kena tempat timbul laa FITNAH,bile dah timbul fitnah dapatlah kau DOSA.haha!so,kau!sebelum nak salahkan aku,nak cerite pasal aku,make sure bende tu betol,bile dah betol baru boleh salahkan aku,cakap depan aku,cakap belakang tak guna.oke PEOPLE?noted.kbhai

i give you a sweet smile:)